PAX metselrobot metselt eerste woning ter wereld!

PAX metselrobot metselt eerste woning ter wereld!

Vanmiddag is de eerste woning opgeleverd die gemetseld is door de PAX metselrobot. Een historisch moment voor ROPAX en een veelbelovende stap in de toekomst van het geautomatiseerd bouwen in Nederland. De opgeleverde nieuwbouwwoning, in karakteristieke jaren 30-stijl met authentieke details, staat symbool voor de samensmelting van traditioneel vakmanschap en geavanceerde technologie.

De metselrobot is ingezet op het Rotterdamse energiezuinige project Tuinbuurt Vrijlandt, ontwikkeld door Ballast Nedam Development en gebouwd door Ballast Nedam West. Ballast Nedam heeft hiermee een primeur en metselt als eerste bouwer in Nederland met een robot. Daarmee is een nieuw fase aangebroken. De metselrobot is in staat om sneller, efficiënter en duurzamer te werken en biedt daarom veel kansen voor de industrie. De metselrobot is ingezet op het Rotterdamse energiezuinige project Tuinbuurt Vrijlandt, ontwikkeld door Ballast Nedam Development en gebouwd door Ballast Nedam West.

Minder fysieke belasting
De arbeidsomstandigheden voor de werknemer op de bouwplaats verbeteren aanzienlijk, aangezien de robot de werkdruk en de fysieke zwaarte van het werk reduceert. “Met de metselrobot als collega heb ik fysiek minder belastend werk. Aan het einde van de dag ga ik minder moe naar huis, dat is ontzettend prettig”, zegt Bas Meerwijk, metselaar bij Heddes Bouw & Ontwikkeling, die vele uren met de metselrobot heeft doorgebracht.

Innovatie
Ballast Nedam investeert in innovatie en door de inzet van de metselrobot wordt de bouwplaats een moderne productielocatie. Een samenwerking tussen mens en machine: de machine zorgt voor een hogere productie, terwijl de metselaar zijn of haar ambacht kan blijven uitoefenen. De metselrobot is geen vervanging van vakmensen, maar zorgt voor een samenwerking op de bouwplaats. Met deze robot kunnen nieuwe woningen nog sneller gebouwd worden en krijgt de versnelling van de woningbouwopgave een impuls.

Duurzamer
Het is een duurzame oplossing die verspilling van grondstoffen tegengaat. Mortel wordt heel precies en gedoseerd aangebracht: de robot gebruikt 455 gram per steen waar een traditionele metselaar 1.000 gram gebruikt. Ook produceert de metselrobot tot 70% minder steenafval.

De PAX metselrobot is ontwikkeld door ROPAX en werd doorontwikkeld in samenwerking met Ballast Nedam en haar dochterondernemingen Heddes Bouw & Ontwikkeling en Laudy Bouw & Ontwikkeling.

Bekijk in deze video hoe de PAX metselrobot werd ingezet

MEER NIEUWS EN BLOGS