Halfsteensverband uitgelicht

Halfsteensverband uitgelicht

Perfect uitgelijnde stootvoegen bij halfsteensverband

“Welke verbanden kan de PAX allemaal metselen?” Het is de eerste vraag die bijna iedereen stelt die de PAX metselrobot ziet metselen. Het leuke is dat metselverbanden eigenlijk een soort algoritmes zijn. Werken volgens een algoritme is iets wat de PAX metselrobot uitstekend kan.

Een van de meest gebruikte metselverbanden is het halfsteensverband. Bij dit metselverband wordt er vooral gebruik gemaakt van de volledige stenen. Deze worden zo gestapeld dat de stootvoegen telkens met de helft van de baksteenlengte verspringen. Alleen op de hoeken van het gebouw en bij aansluitingen aan ramen en deuren zijn de koppen van de stenen zichtbaar. Het materiaalverlies is minimaal en de productiesnelheid is hoog aangezien er een beperkt aantal stenen op maat gemaakt moet worden. Niet zo gek dat dit metselverband zo populair is dus!

De grootste uitdaging van dit metselverband zit hem in het perfect uitlijnen van de stootvoegen. Daar draait de PAX zijn hand niet voor om.
Zeker bij handgevormde stenen met grote toleranties is het uitlijnen van de stootvoegen voor traditionele metselaars een lastig karweitje met veel rekenwerk. Bij ROPAX hebben we dit rekenwerk in een algoritme vertaald met als resultaat perfect uitgelijnde stootvoegen, ongeacht het type steen.

Halfsteensverband door de PAX metselrobot. (Project Vrijlandt Rotterdam)

MEER NIEUWS EN BLOGS