Metselen zonder bouwervaring

Metselen zonder bouwervaring

Jop is fan van innovatie, ging de uitdaging aan en werkt nu met de PAX metselrobot op de bouwplaats samen met ervaren metselaars.

Jij was totaal niet van plan om in de bouw te gaan werken, maar nu sta je toch op de bouwplaats. Hoe is dat zo gekomen?

Jop: “Dat klopt, ik was eigenlijk altijd meer bezig met boten en ik dacht dat ik daar mijn werk van wilde maken. Het liep anders toen ik een stage zocht voor mijn opleiding Commercieel Technicus Engineering. Via mijn vader hoorde ik over de metselrobot en dat leek mij wel interessant. Ik mocht stage komen lopen bij Heddes  als operator van de PAX metselrobot.”

Jonge operator Jop bij de metselrobot

Operator Jop voor de PAX metselrobot     

En toen moest je ineens muren metselen, hoe ging dat?

“Toen ik aankwam en ik de mortel, stenen en een metselrobot zag staan dacht ik bij mezelf : ‘wat moet ik hiermee?’ Ik heb namelijk geen achtergrond in de bouw. Maar mijn leermeester Bas, ervaren metselaar en operator, gaf gelijk wat leuke opdrachten om met de metselrobot aan de slag te gaan. Na een paar opdrachten merkte ik dat ik het best snel oppakte. Al binnen een week kon ik mijn eerste muur metselen.”

Een record aan stenen gelegd op de bouwplaats

Jij komt dus niet uit de bouw en Bas heeft jarenlang ervaring als metselaar, wat zijn de grootste verschillen tussen jullie?

“Bas heeft echt het bouwtechnisch inzicht, terwijl ik meer met nieuwe ideeën kom om dingen anders aan te pakken of de metselrobot te verbeteren. Het is superleuk om samen te werken en van elkaar te leren.  Nu ik weet hoe je moet metselen met de metselrobot pakt Bas meer de supervisor rol om het hele proces te overzien en de kwaliteit te waarborgen. Ondertussen zorg ik ervoor dat de robot kan blijven metselen. Straks op het bouwproject breiden we dat nog meer uit door een operator toe te voegen bij onder Bas zijn supervisie. We combineren steeds meer het bouwtechnisch inzicht met een innovatieve benadering om uiteindelijk het hele proces efficiënter te maken.”

 

 

MEER NIEUWS EN BLOGS